divendres, 11 de gener del 2019

LA BALADA DE LA GARSA I L'ESMERLA

Introducció:
El text està escrit per l’autor  Joan Rois de Corella, un dels autors més importants del segle XV de la literatura  medieval y de principis del Renaixement.
El títol del poema és “La balada de la garsa i l’esmerla”, està format per 2 estrofes, la primera i l’última, de 10 versos i d’una altre, la segona, de 5 versos. Conté una tipografia normal sense res que cridi l’atenció.
L’autor dirigeix el seu poema a la seva estimada, explicant l’amor no correspost que sent per ella.

Contingut del text:
El tema del poema és la mort per l’amor. La historia tracta d’una garsa i una merla que representen l’amor entre el trobador i la dama, on ella no està interessada per ell al contrari que l’autor, que donaria la seva vida si fos per aconseguir el seu amor.

Estructura del text:
El poema té una estructura externa explicada a la introducció i també té una estructura interna. En aquesta obra podem diferenciar-hi dues parts principals. La primera és una descripció dels ocells, on explica com la garsa és una cosa alegra i l’esmerla una cosa il·lustre. En la segona part trobem la balada, que es una historia de l’amor no correspost i que si la dama no mira al poeta, aquest morirà a causa del desamor d’aquesta. Si el poeta arribés a morir, provocaria un dolor intens en ella ja que seria la responsable de la seva mort.

Podem observar que només hi ha dos personatges que son els principals. La dama que de manera metafòrica és la garsa i l’home, que seria l’esmerla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada