dimecres, 9 de gener del 2019

Comentari Text ''La balada de la garsa i l'esmerla''


-Títol: ‘’La balada de la garsa i l’esmerla’’
-Introducció: Aquest text està escrit per l’autor Joan Roís de Carella i forma part de l’etapa del Renaixement. Està constitut per 3 estrofes i 25 versos i tracta de tal com el seu títol ens indica, d’una garsa i d’una esmerla que entonen una balada, on el receptor es el públic i el destinatari la dona.
-Contingut: El tema principal és el desamor que pateix l’emissor sobre la dama, l’argument es el patiment de l’enamorat davant un amor no correspost.
-Estructura: L’estructura externa esta formada per versos i estrofes, al principi continuada, però, l’interna en canvi constitueix la primera estrofa amb la descripció dels personatges els quals tracta el poema, mentre que les dues següents fan referència al desamor de l’home, especialment si la dama no gira els seus ulls i li diu que no li plau que mor d’amor per ella.
Els dos protagonistes principals són La Garsa, qui l’autor ha descrit físicament anteriorment, i L’esmerla, qui en aquest cas es l’enamorat i també ha estat descrit anteriorment tant física com psicològicament i ens expressa tots els seus sentiments. Fent així referencia a una metàfora entre tot dos personatges
El temps en el que passa l’obra és lineal i desconeixem l’escenari en el que té lloc
-Forma: Pertany al gènere de la poesia i com a subgènere a la balada, es troba escrit en català antic, està formar per un lèxic culte i compost per molts adjectius La primera part, els deu primers versos, són decasíl·labs mentre que la segona part, la declaració amorosa, la constitueixen catorze versos de vuit i quatre síl·labes.

-Conclusió: Aquest poema anomenat ‘’ La balada de la garsa i l’esmerla’’ escrit per Joan Roís de Carella tracta sobre el desamor d’un home sobre una dona on l’autor utilitza una metàfora per parlar-nos de la dona, N’hi trobem  4 personatges  dels quals els principals son la dona i l’home i l’acció esdevé en un instant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada