dimecres, 9 de gener del 2019

Comentari de text: Balada de la garsa i l´esmerla

Títol : Balada de la garsa i l’esmerla.

Introducció : Un poema escrit pel autor JOAN ROÍS DE CORELLA fou un religiós conegut per la seva obra literària al segle XV amb el pas de l'època medieval al Renaixement. Aquesta balada presenta dos ocells que estableixen un diàleg amorós: una garsa i una esmerla, com a metàfora del poeta i la dama. El poema es divideix en 3 estrofes, la primera i la tercera en 10 versos i la segona en 5.

Contingut : Aquest poema com he escrit en la introducció presenta dos ocells que estan enamorats, una metàfora per descriure el diàleg amorós del poeta i la bella dama.

Estructura : Te una estructura externa dividida en 3 estrofes, la primera i la segona estrofa de 10 versos i la segona de 5 versos. La primera estrofa descriu a la dama i la seva dolça veu, la segona posa una part de la cançó que canta que no li estima fins que es mori i l´últim es una resposta a la pregunta que si es mor no pot estar amb ella.

Forma : La primera part, els deu primers versos, són decasíl·labs amb rima creu-creuada i amb dos versos aparellats. La segona part, la declaració amorosa, la constitueixen catorze versos de vuit i quatre síl·labes amb l’esquema de rima següent: (10A/4B/10A/4B/10A/10C/4D/10C/4D/10C/10A/4E/10C/4E/10C).


Conclusió : Per tant, es un poema escrit per Joan Rois de Corella. La balada es una història de desamor; un mal que no guareix l’amat si la dama no gira els seus ulls envers ell i li diu que no li plau que mori pel desamor d’ella. L´autor juga amb la garsa que es un ocell enorme i la esmerla que es petita l´ autor amb aquests dos element vol descriure que es impossible aquest amor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada