dimecres, 9 de gener del 2019

Balada de la garsa i l'esmerla


Contextualització del text
L’autor de “La Balada de la garsa i l’esmerla”, Joan Roís de Cornellà, valencià del segle XV. El moviment literari es la poesia medieval. El receptor de la balada es el públic, estava acompanyada amb musica i es podia dansar. Està composada per 3 estrofes, dos d’elles amb 10 versos i l’ultima amb 5.

Contingut del text
El tema principal del text és l’amor i desamor de l’home i la dama, que es representen com a dos ocells, l’esmerla i la garsa, on l’esmerla li canta una balada dient-li que ell morirà per a ella.

Estructura del text
El text esta dividit en 3 estrofes, en la primera, es presenta a la dama i l’home, en la segona estrofa l’home li diu a la dona que ja no mostra interès per a ell i ha de morir per a ella i, en l’ultima estrofa, l’home explica perquè ha de morir per a ella.
La dona, comparada amb la garsa i l’home amb l’esmerla. Un altre personatge es el narrador, el qual observa als dos personatges. Tots els personatges son plans.
El temps del text es un moment i l’espai no és especificat.
El narrador és en primera persona, com a observador.

Forma del text
El gènere es la poesia, el seu subgènere es la balada.
La mètrica és en la primera estrofa, decasíl·lab., en la segona és octosíl·lab i tetrasíl·lab alternament, i en l’ultima estrofa és  octosíl·lab i decasíl·lab alternats.

Conclusió
L’obra esta feta en el segle XV, presenta com a tema principal l’amor, el desamor i la mort, consta de 3 estrofes en la que s’explica que l’home ha de morir per a ella amb el fi de que la estima

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada