dilluns, 28 de gener del 2019

Comentari de text: "A una hermosa dama"



Francesc Vicent Garcia (conegut com Rector de Vallfogona) va escriure el sonet “A una hermosa dama de cabell negre que es pentinava en un terrat ab pinta de marfil“(amb el pas dels anys el títol de l’obra es va reduir).
L’obra procedeix de les còpies dels manuscrits originals que pertanyen al segle XVII, al Barroc. Tracta de l’amor i la bellesa externa; l’admiració de l’autor a una bella dama del qual està enamorat.
El destinatari és la dama a la que es refereix en l’escrit.

Està dividit en 4 paràgrafs, 12 versos i 4 estrofes. És un sonet (4-4-3-3), verbs decasíl·labs d’art major, rima consonant amb estructura ABBA-ABBA-CDE-CDE.

Els personatges principals són la dama (protagonista, és bella i té la pell blanca i el cabell negre) i el propi autor que se’ns presenta com a ‘alter ego’ i superficial.

Tota l’obra succeeix en un mateix moment de manera ordenada i cronològica, en un terrat. Està narrat per un narrador intern, l’autor, observador i en primera i tercera persona.

Conclusió:

És un sonet escrit per Francesc Vicent Garcia que tracta sobre l’amor i la bellesa externa; fa una descripció subjectiva i representa un discurs o monòleg directe, és a dir, l’autor es dirigeix a la dama, la protagonista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada