dimecres, 9 de gener del 2019

COMENTARI DE TEXT
“La balada de la garsa i l’esmerla”
-Introducció: El poema “la balada de la garsa i l’esmerla” va ser escrit per Joan Roís de Corella, és el primer poeta en llengua catalana en qui podem percebre influències del Renaixement. Aquest poema no té subratllats i té una tipografia normal. Està format per 3 estrofes i 25 versos.
-Contingut del text: El tema principal del poema de “La balada de la garsa i l’esmerla” és la mort per l’amor. La història tracta d’una garsa i una merla que representen l’amor entre el trobador i la dama.
-Estructura del text: El poema està dividit en dues parts. La primera part consta de la descripció dels ocells i en la segona part ens mostra un amor no correspost en que si la dama no mira al poeta, aquest morirà a causa de desamor.
Els dos personatges principals són els dos ocells que representen a l’autor i a la dama, són personatges plans.
El poema té un ordre lineal i l’espai no s’especifica en el poema.
L’autor és observador i és un narrador intern.
-Forma del text: El gènere és la poesia i el subgènere la balada (cançó). El poema és una descripció subjectiva de l’autor. Utilitza un llenguatge culte i amb abundància d’adjectius.
Els deu primers versos són decasíl·labs amb rima consonant (ABBA CDDC EE). Observem que la segona part del poema consta de tres estrofes de cinc versos cadascuna, els versos són octosíl·labs i tetrasíl·labs alternats i presenten una rima consonant (ababa cdcdc aecec).
-Conclusió:  Per tant, Joan Roís de Corella al segle XV  va escriure aquest poema que tracta el tema del desamor. L’objectiu del poeta era aconseguir la bellesa del poema a través del ritme i la música.  

Els dos ocells, la garsa i l’esmerla són els representants de l’autor i la dama. L’autor està disposat a morir per ella però el seu amor no és correspost. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada