divendres, 11 de gener del 2019

La balada de la garsa i la esmerla

CONTEXT
Joan Roís de Corella va ser el primer escriptor català de qui es pot percebre en les seves obres una influencia del Renaixement.
L’obra que estem analitzant es la de “la balada de la garsa i la esmerla”. Aquesta obra va ser escrita al segle XV. Aquesta obra conté 25 versos i 3 estrofes, en les que es mostra el desamor entre una dama i el poeta reflexat en dues aus de característiques  molt diferents.
CONTINGUT
El poema de “La balada de la garsa i de la esmerla” reflexa l’amor del poeta per una dona que no sent el mateix per ell. L’autor transmet aquest desamor a través de la figura simbòlica de dues aus de característiques i magnituds molt diferents.
ESTRUCTURA
La estructura externa del poema esta dividida en 25 versos i 3 estrofes
En canvi en l’estructura interna l’autor ens explica el desamor que pateix per una dama que no l’ama. En el poema reflexa aquest desamor amb dos aus. La primera au és la garsa que representa a la dama que ell ama, la descriu com una dona elegant i bella. La segona au és la esmerla que el representa a ell, una au petita i lletja al costat de la garsa.
FORMA
El gènere al que perteneix és la poesia. En aquest poema té descripcions subjectives, ja que utilitza bastants adjectius en els versos i a més utiliza una sèrie de figures retòriques com a recurs literari.
El poema està escrit en català antic amb registre culte.
Els primers 10 versos són decasíl·labs i els 15 restants contenen octosíl·labs i tetrasíl·labs amb rima consonant.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada