divendres, 11 de gener del 2019

"La balada de la garsa i l'esmerla"


Introducció
Aquest text, de Joan Roís de Corella, pertany al segle XV, el Segle d’Or de la literatura catalana i n’utilitza elements renaixentistes. En aquesta època,  les balades eren un gènere en què els trobadors cantaven històries amoroses. Com bé diu el títol, aquest text és una balada que, en aquest cas, ens explica una història de desamor. El principal receptor del text, és el lector.
El text va començar sense títol però al cap dels anys, el van nomenar “Balada de la garsa i la esmerla”. Trobem 25 versos de un paràgraf i dues estrofes. els deu primers són decasíl·labs i la resta, constitueixen versos de 14 i 8 síl·labes.
Contingut
El tema principal del text, és la història de desamor entre dos ocells.
En la primera part, l’esmerla, la dona, rep alabances del poeta i fa una mena de comparació entre l’elegància de l’esmerla i la soledat de la garsa, l’home.
En la segona part, l’home li diu a la dona que l’estima tant que, fins i tot, seria capaç de morir si ella no el mira com ell ho fa.
Estructura
La primera part del text, consta d’un paràgraf amb deu versos. La segona part, consta d’una estrofa de cinc versos i d’una altra de deu versos.
Si llegim atentament el text, podem veure els sentiments que té l’home de rebuig per part de la dona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada