dimecres, 9 de gener del 2019

Comentari de text: La balada de la garsa i l´esmerla

Contextualització del text: l´obra representa el poema ¨La balada de la garsa i l´esmerla¨, l´autor és en Joan Roís de Corella, segle d´or, utilitza elements renaixentistes; és una balada.  El receptor és el lector, la motivació que usa l´escriptor és el tema Amorós, mitjançant l´escrit en paper. El poema està compost per 3 estrofes; té dues pars el poema, la primera part té deu versos decasíl·labs cesurats( el típic del segle D´Or). Dos quartets,  (A’B’B’A’ C’D’D’C’). La segona part del poema, està format per quinze versos organitzats en tres quintets anisosil·làbics, La rima és encadenada i masculina (ababa cdcdc ababa) tres estrofes i una tornada de mitja estrofa.
Contingut del text: el tema principal és l´amor del poeta cap a l´amada,es representa el desamor que aquest viu i la mort que ell es pregunta per morir per ella. Paralelisme entre la relació del ocells i la relació d ela dama i el poeta.
Estructura del text: externa, dividit en estrofes; interna, ¨homenatge a dos éssers vius, concretament aquests dos tipus d´ocells, per comparar-los amb el que sent per l´amada. Caracterització indirecta dels personatges, perquè no descriu a la dama, descriu els sentiments que té cap a ella; descripció física dels ocells i psicològica de la dama. Personatge pla perquè els seus sentiments(de la dama cap al poeta) no varien. 4 personatges principals. En un moment instantani, ordre lineal. Escenari a la naturalesa, punt de vista en 1ª persona, narrador intern.
Forma del text: gènere poètic, subgènere, la balada. Tipus de text descriptiu.  Llengua en valencià. La majaoria de categoría morfològica que apareix és l’adjectiu(abundant a la 1ª part) i el verb(apareix a la segona part); tipus d´oracions amb ¨que¨acompanyades, compostes. A la mètrica apareixen quartets i quintets, figures retòriques.
Conclusió:
Text escrit en valencià amb tema amorós i desamorós, per a mi els poemes escrits en valencià tenen més bellesa, són d´una essència propia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada