dimecres, 9 de gener del 2019

Comentari de text 2

“ La  balada de la garsa i l'esmerla”
Introducció
Aquest text ha estat escrit per Joan Roís de Corella i aquest autor pertany a la poesia medieval, encara que començava a tenir trets característics del Renaixement, forma part del final de la etapa de la literatura medieval.
El títol complet és “La balada de la garsa i l'esmerla”, el text està dividit en 3 estrofes i 25 versos. La motivació per la que el va escriure és l'amor i desamor per una dona i el receptor és el públic en la primera part i també la dama en la segona part.
Contingut
El tema principal és el desamor, l'amor i la mort, i l’argument principal és el patiment del enamorat per una dona que no mostra interés per ell i fa un paral·lelisme entre els dos enamorats i dos ocells, la garsa i l'esmerla.
Estructura
L’estructura principal externa està dividida en versos i estrofes, com he esmentat anteriorment, en canvi en la interna descriu als personatges de forma metafòrica, com a dos ocells en la primera part, i en la segona part l'enamorat expressa els seus sentiments en forma de balada.
Hi intervenen 2 personatges que són principals, el primer és la garsa que representa a la dama, que l’autor la descriu físicament i des d’un punt de vista subjectiu, i és un personatge pla. El segon personatge és l'esmerla, és a dir l'enamorat com on li revela els seus sentiments a la dama i es lamenta de no ser correspons.
El temps en el que passa l’acció és lineal, en un període curt, instantani. Té un ordre lògic. 
El punt de vista s’alterna entre 3a persona i 1a persona, on el narrador és intern, o sigui parla des de la subjectivitat.
Forma
El gènere al que pertany el text és la poesia, on hi apareix també una balada . Al poema hi ha  una descripció subjectiva, o sigui que s’utilitzen molts adjectius en les oracions i utilitza també moltes figures retòriques com a recurs literari.
La llengua en la que està escrit és valencià antic, amb registre culte.
És una balada on els 10 primers versos són decasíl·labs amb els últims dos versos amb esquema ABBA-CDDC-EE, i els últims 15 versos són octosíl·labs i tetrasíl·labs amb rima consonant.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada