divendres, 22 de març del 2019

Viure més i pensar menys

Aquest poema va ser escrit per l’autor Joan Salvat Papasseit i va ser publicat l’any 1921 en el seu  llibre  L’ irradiador del port i les gavines. És un poema d’estil avantguardista que pertany al segle XX.
En el títol trobem dos elements contraposats: l’enyor i demà, que representen el passat i el futur respectivament. L’estructura és irregular i diferent a la d’altres poemes tradicionals.


Els temes principals són l’acceptació de la mort, ja que com està malalt veu que està apunt d’arribar i l’optimisme, dient que potser es podria aixecar un dia més i per tant viure un altre dia.

El text té 66 versos i el podem dividir en tres parts: la introducció (vers 1fins vers 5), la descripció general i concreta com el paisatge, els amics, la família o el menjar (vers 6 fins vers 59) i el comiat (vers 60 fins vers 66). Els versos són lliures i la rima, pràcticament, no existeix. Hi ha estrofes amb rima masculina i amb rima femenina.


L’autor d’aquesta obra és el protagonista (el jo poètic) i en l’obra parla de com se sent emocionalment i de la impotència de no poder fer feines habituals o no saber si es podrà aixecar al dia següent .
Si analitzem algunes frases del text, podem determinar que l’espai és Barcelona i el temps, el segle XX.
És una poesia descriptiva, subjectiva i que té diferents recursos literaris com el futurisme, Locus amoenus, Tempus fugit o Carpe diem, entre d’altres.



“Tot l’enyor de demà” és una obra de Joan Salvat Papasseit del segle XX que tracta des de la seva experiència personal els seus sentiments sobre la mort i la vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada