diumenge, 24 de març del 2019

Ganes de viure


El poema “Tot l’enyor de demà” el va escriure Joan Salvat-Papasseit, un autor català que pertany al moviment del avantguardisme que forma part de la literatura contemporània. El poema va dedicat a tothom, però en especial a les persones que no estan malaltes i poden gaudir de tot i no s’adonen del valor que tenen les coses més comuns. També va dirigit a les persones malaltes que entenen el seu patiment.  Aquest poema procedeix d’un llibre anomenat “L’irradiador del port i les gavines”
El tema del text és la malaltia i el patiment que tenen les persones que les pateixen.  El poema explica un dia normal a un poble, un avió que passa, la cartera que porta el correu, fets quotidians que no apreciem ja que els veiem cada dia però que per una persona malalta tenen molta rellevància. A la vegada que explica la vida al poble ens expressa les ganes de viure i de sortir que té.
A el poema es fa ús de versos trencats, que serveixen per remarcar alguna imatge. L’obra consta de 66 versos de rima lliure. El poema el podríem dividir en dues parts, la primera part aniria del principi fins al vers 60. Aquí explica el que passaria si demà s’aixequés. La segona part constaria dels últims 6 versos, on explica que passaria si no es pogués aixecar mai més.
El protagonista d’aquest poema és el mateix autor, és un personatge pla, que no evoluciona al llarg del poema degut a que té lloc en un període molt curt de temps. Utilitza diferents recursos literaris. El primer, que el podem veure al títol, és l’oxímoron entre les paraules l’enyor i demà, que representen temps diferents.
En conclusió podríem dir que en aquest poema podem veure les ganes de viure del autor i de superar la seva malaltia, alhora que enfronta el que passaria si  demà s’aixequés o si ja no es tornes a aixecar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada