divendres, 22 de març del 2019

Les ganes de viure de Joan Salvat


L’autor és Joan Salvat Papasseit, ell va néixer a l’any 1894 i va morir a l’any 1924. Va ser un poeta català que va tenir una vida molt dura per la seva escassa economia i la seva greu malaltia, la tuberculosi.
El poema de "Tot l'enyor de demà" està considerat un poema molt emotiu de la literatura catalana i va ser publicat al llibre de “L’irradiador del port i les gavines” a l’any 1921. 

El poema pertany al segle XX, en el corrent literari avantguardista.

El que vol transmetre l’autor amb aquest poema són les ganes de viure, encara que ha patit molt per la seva malaltia, ell es resigna a morir, es fixa en les coses simples i en els petits detalls de la vida quotidiana. També es veu que té una gran enyorança de sortir al carrer i gaudir la vida. Ell creu que la mort no és dolenta i la vida és eterna.
El tema del poema és la malaltia en primer pla, l’actitud optimista i no deixar de banda els seus sentiments i la seva sensibilitat.

Els recursos literaris utilitzats són la metàfora, la polisíndeton, el paral·lelisme i la al·literació. 
En aquest poema predomina els cal·ligrames, la llibertat tipogràfica, un to directe amb una gran força expressiva. Les oracions que apareixen són simples amb un vocabulari comú i amb una absència de rima. L’estructura del poema no presenta un esquema mètric fix que es caracteritza per versos trencats i l’abús de espais en blanc, es va alternant amb versos decasíl·labs i alexandrins, no manté un nombre de síl·labes constant encara que tendeix a l’hexasíl·lab i l’octosíl·lab.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada