diumenge, 17 de febrer del 2019

vora la mar

Jacint Verdaguer va ser un sacerdot i poeta català, i va ser una de les figures més importants de la Catalunya moderna. Vora la mar, escrit el 1883 per Jacint Verdaguer, és un poema situat en el romanticisme (segle XIX), que pertany al llibre Flors del Calvari (1886). Va ser escrit en un moment de recapitulació i de dubtes, sis anys després del triomf als jocs florals de Barcelona. Però el poeta va decidir guardar-se'l i no el va publicar fins 12 anys després(1895), en plena crisi personal. 

 El tema és el pas del temps i la contemplació de la natura per conèixe's a un mateix. I el subtema és l'eternitat, la persecució d'un món ideal i l'engany de la creativitat poètica. 

El poema es divideix en tres parts: 
La primera consta de tres estrofes, constitueixen la descripció d'un ambient, per mitjà de l'exaltació de la natura i amb l'ajuda de metàfores. 
La segona, està formada per quatre versos, l'utilitza per descriure els sentiments del seu passat. Però segueixen haven-t'hi verbs en present. 
La tercera, les últimes estrofes, retorna la veu en present, però també utilitza el futur per parlar de la incertesa que li provoca. Conté preguntes retòriques i d'hipèrbaton. 

El poema presenta deu quartets de versos decasíl•labs i versos hexasíl•labs. 
La rima és consonant i combina rima masculina i femenina seguint l'esquema AbAb, CdCd, EfEf... 
En conté quatre figures retòriques; 
L'Hipèrbaton, al vers 3, quan l'astre rei cap el ponent declina. 
L'Anàfora, vers 6-7, Contemplo mon no-res / Contemplo el mar i el cel, i el llur grandesa. 
La Metàfora, vers 5, amb la claror d'aqueixa llàntia encesa. 
La pregunta retòrica, vers 37, per què escriure més versos en l'arena. 

 El llenguatge és literari formal, perquè es pot entendre amb claredat encara que estigui escrit amb un català poc habitual a la nostra època. 
 És un poema fàcil de llegir de manera que permet al lector ser capaç d'entendre el moment alterat que viu. I això crec que ha estat ben fet, ja que en cap moment ha deixat de pensar al públic que en serà dirigit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada